Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Α. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση δεν θα έχει λαϊκή εντολή να κυβερνήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις Ευρωεκλογές»


tsipras_2Ημερομηνία:4.12.2013
Πηγή:stokokkino.gr
Κοινή συνέντευξη παραχώρησε σε Financial Times, Reuters και BBC ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας εκλογές πριν το 2014 και επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times,στο Reuters και στο BBC ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας,μίλησε για τις ευρωεκλογές,τη Γερμανία,την οικονομία της Ελλάδας,καθώς επίσης προέβλεψε εκλογές μέσα στο 2014 και εξέφρασε την ανησυχία του για άνοδο της ΧΑ.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον εντολή να κυβερνήσει τη χώρα, αν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα τερματίσει πρώτο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.»δήλωσε ο Α. Τσίπρας.
Εκτίμησε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2014 και όπως είπε «Στις Ευρωεκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν χωρίς φόβο, χωρίς το φόβο των κατηγοριών που εξαπέλυαν εναντίον του κόμματός του οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2012, όταν έλεγαν πως σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε η χώρα θα μετατραπεί σε έρημο.»
«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει και με μεγάλη διαφορά» είπε και εξέφρασε την ανησυχία του ότι Χρυσή Αυγή θα αυξήσει την εκλογική της δύναμη.
«Για την κυβέρνηση θα είναι μια αληθινή καταστροφή. Ο φόβος του κυρίου Σαμαρά είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου χωρίς τη στήριξη του λαού»
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, όπου σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι δανειστές θα πρέπει να αποδεχθούν ότι θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει, είπε ότι το έχει συζητήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όπως είπε «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει διαφορετικές ιδέες».
Ωστόσο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει συμμάχους σε άλλες χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος προκειμένου να επιβάλλει μία συμφωνία για όλη την Ευρωζώνη στα πρότυπα του συμφώνου του 1953 για την αναδιάρθρωση του μεταπολεμικού χρέους της Γερμανίας.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μία μάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, διότι αν ήταν έτσι θα ήταν πολύ δύσκολα για εμάς», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: «Ίσως θα είναι μία μάχη μεταξύ της ευρωπαϊκής περιφέρειας και των χωρών με τρία Α στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην Ε.Ε., για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία» αναφέρει.
Αν και παραδέχεται ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο να πείσει τα υπό γερμανική καθοδήγηση κράτη δανειστές να υποστηρίξουν την ελάφρυνση χρέους, τονίζει ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς το συμφέρον τους, αφού χωρίς χαμηλότερο χρέος και περισσότερη οικονομική βοήθεια η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να βρει χρήματα μόνη στην αγορά ομολόγων.
«Λέμε στους Γερμανούς φορολογούμενους: για μεγάλο διάστημα πληρώσατε χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό και πληρώνετε χρήματα σε προγράμματα τα οποία είναι προγραμματισμένα να αποτύχουν. Πρέπει να σταματήσετε αυτή τη διαδικασία. Αν τη συνεχίσετε, δε θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος προσθέτει ότι η διαμάχη μεταξύ Αθηνών και τρόικας, που έχει καθυστερήσει την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τα χρήματα της διάσωσης για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο αν ο ίδιος αποχωρούσε από την ισχύουσα συμφωνία, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα.
«Αν θυμάστε, είχαν πως εάν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είχαμε χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε. Ο Σαμαράς κέρδισε, αλλά και πάλι δεν έχουν χρήματα» κατέληξε ο Α.Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου