Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ (ΚΑΙ) ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ


του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ



Δημόσια συζήτηση ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ την Παρασκευή, 22 Μαρτίου και ώρα 19.30 στο «Ιδεοδρόμιο», με θέμα την κρίση που παρατηρείται και στον πολιτισμό και ομιλητή τον συγγραφέα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Πέτρο Τατσόπουλο.
Τα μνημόνια όπως είναι φανερό βλάπτουν και τον πολιτισμό αφού φορείς με πολύχρονη δράση και αναντίρρητα θετικό έργο όπως είναι το ΕΚΕΒΙ καταργούνται, υποβαθμίζεται η οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών και καταργείται σχεδόν το υπουργείο πολιτισμού (ο υφυπουργός Κώστας Τζαβάρας είναι μακράν ο χειρότερος πολιτικός προιστάμενος που πέρασε ποτέ από αυτήν τη θέση).  
Ταυτόχρονα, οι περικοπές συνεχίζονται: οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό ανέρχονται στις 250.100.000 για το 2013 έναντι 317.152.576 που καταβλήθηκαν για το 2012. Ωστόσο ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2012 προέβλεπε 419 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό, τα οποία όμως δεν δόθηκαν.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον πολιτισμό ζητούν αυτόνομο υπουργείο πολιτισμού και αντιδρούν στο πρόσφατο σχέδιο της αλλαγής (της υποβάθμισης δηλαδή του πρώην ΥΠΠΟ σε απλή υπηρεσία) και το …νόστιμο είναι πως δεν αρνήθηκαν το δίκαιο του αιτήματος ούτε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ο Τομέας Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ για παράδειγμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «το προτεινόμενο σχέδιο είναι αναντίστοιχο με τις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, διότι υποβαθμίζει τον πολιτισμό και τον οδηγεί σε συρρίκνωση και εσωστρέφεια». Γι' αυτό ζητεί «την απόσυρση του σχεδίου» και την κατάθεση νέου από το αρμόδιο υπουργείο «που θα λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές ανάγκες, την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας του προσωπικού και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με αξιολόγηση και διαφάνεια».
Οι εργαζόμενοι στο πρώην ΥΠΠΟ παράλληλα υποστηρίζουν και εξηγούν ότι: «Στην πρόταση του σχεδίου απουσιάζει η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, απουσιάζουν οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες, υποβαθμίζονται διευθύνσεις με ουσιαστική αποστολή και ρόλο, όπως εκείνη της Αρχαιοκαπηλίας, απουσιάζουν υπηρεσίες όπως η ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης), μετατρέπονται διευθύνσεις σε τμήματα, καταργούνται τμήματα χωρίς καμία τεκμηρίωση και κριτήριο». Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Να μην αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια υποβάθμισης του πολιτισμού, της μείωσης του προσωπικού και της διάλυσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Από τη μεριά του ο Τάσος Κουράκης (βλ. www.elculture.gr/elcblog/article/syriza), εκφράζοντας τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει το αυτονόητο: «Ο ρόλος του κράτους στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας πολιτικής για τον πολιτισμό είναι αναντικατάστατος και αναγκαίος. Η νεοφιλελεύθερη ιδέα ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργεί και να υποστηρίζει τις υποδομές ενός ευρύτατου δικτύου λειτουργίας και παραγωγής στοιχείων πολιτισμού και να διασφαλίζει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι καθιερωμένες μορφές τέχνης, οι πειραματικές αλλά και οι ερασιτεχνικές θα αναπτυχθούν ελεύθερα. Ο πολιτισμός μας χρειάζεται ενίσχυση και επαρκή χρηματοδότηση. Η αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στο απαιτητικό έργο της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν λόγω της ύφεσης υψηλότατη ανεργία και τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ η μαύρη εργασία αποτελεί τον κανόνα των εργασιακών σχέσεων. Είναι απαραίτητη η παρέμβαση του κράτους για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής ασυδοσίας, την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου