Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πολιτική πρωτοβουλία για ακύρωση της εκποίησης της περιουσίας του λαού μας. Και στην Πιερία, με κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά κυρίως με ένα μέτωπο αγώνα από τον βορρά μέχρι το νότο, με συσπείρωση των εργαζομένων και του λαού μας στο σύνθημα που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στις πλατείες της ανυπακοής, “ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ”.

Να ακυρώσουμε το πρωτοφανές ξεπούλημα!


Του Ζήση Ζάννα*
Το προδιαγεγραμμένο τέλος της συγκυβέρνησης έχει επισπεύσει ένα πρωτόγνωρο, για κυρίαρχη χώρα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δημόσιες εκτάσεις, δημόσιες επιχειρήσεις, κτίσματα που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεπουλιούνται όσο όσο κατόπιν εντολής δανειστών κα των εγχώριων συνεργατών τους, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στο μέγεθος σχεδόν ενός μεσαίου μεγέθους νομού της χώρας είναι η συνολική έκταση των εκτάσεων που περνάνε στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνοντας ακτές, δάση, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Ξεπουλάνε κυριολεκτικά την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.
Ταυτόχρονα μία σειρά από δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, τα ταχυδρομεία κλπ., ετοιμάζονται για πώληση με το κομμάτι, ακυρώνοντας οποιαδήποτε προοπτική για παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση με αιχμή τις δημόσιες επενδύσεις, αυξάνοντας δραματικά το κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμα και την ασφάλεια της χώρας. Υποψήφιοι αγοραστές του εθνικού μας πλούτου είναι αμφίβολης προέλευσης συμφέροντα σε συννενόηση με τους δανειστές και την εγχώρια διαπλοκή. Επιχειρηματικά σχέδια που σκοπεύουν να υλοποιηθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν προετοιμάσει τα μνημόνια και θα διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των λίγων κερδισμένων και των πολλών φτωχών και εξαθλιωμένων.
Έξω από τους σχεδιασμούς αυτούς δεν έχει μείνει και ο νομός μας, η Πιερία. Αντιθέτως αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια εντάσσοντας μεγάλο ποσοστό σε σχέση με την έκταση της στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση. Ανάμεσα σε αυτές τις εκτάσεις παραθαλάσσια φιλέτα, δάση, μνημεία, οι αλυκές (δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα αλατοπαραγωγής στην Ελλάδα) αφαιρώντας κάθε δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας αυτής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και βάζοντας σε κίνδυνο δραστηριότητες όπως αυτές της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού κλπ. Την ίδια στιγμή μάλιστα που για το σύνολο της δημόσιας αυτής έκτασης έχουν εκπονηθεί προτάσεις από κρατικούς φορείς, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από φορείς και σωματεία εργαζομένων, για δημόσια αξιοποίηση και χρήση με πολλαπλό όφελος για την κοινωνία δημιουργώντας απαραίτητες υποδομές, προστατεύοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Δεν έχουμε καμμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές δυνάμεις που επιβάλλανε και συνεχίζουν να επιβάλλουνε μνημόνια, θα ξεπουλήσουν και τα μαχαιροπήρουνα του ελληνικού δημοσίου για να ικανοποιήσουνε τις ορέξεις των πιστωτών της χώρας. Οι μνημονιακοί γνωρίζουνε πολύ καλά ότι το χρέος δεν αντιμετωπίζεται ξεπουλώντας τη χώρα και τους κατοίκους της. Εφαρμόζουνε αυτά που χρόνια τώρα διεκδικούσαν τα πιο επικίνδυνα, παρασιτικά, διαπλεκόμενα συμφέροντα εντός και εκτός χώρας.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας, από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες της, τον ελληνικό λαό. Σε ένα πλατύ μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επαγγελματίες του τουρισμού για την ακύρωση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των Αλυκών, των λιμανιών, της Πέτρας Ολύμπου, των αρχιτεκτονικών μνημείων “Ξενία” και όλων όσων υπάρχουν στη λίστα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πολιτική πρωτοβουλία για ακύρωση της εκποίησης της περιουσίας του λαού μας. Και στην Πιερία, με κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά κυρίως με ένα μέτωπο αγώνα από τον βορρά μέχρι το νότο, με συσπείρωση των εργαζομένων και του λαού μας στο σύνθημα που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στις πλατείες της ανυπακοής, “ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ”.
Την ίδια στιγμή να γίνει καθαρό ότι μόνο με την δημοκρατική ανατροπή της συγκυβέρνησης των μνημονίων και της υποτέλειας θα υπάρξει αλλαγή προσανατολισμού και μία νέα σελίδα για την χώρα, με την αριστερά, για προοδευτικές και δημοκρατικές εξελίξεις, εφαρμόζοντας ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την οικονομική κρίση με τις δυνάμεις της εργασίας και της δημιουργίας, με τη νεολαία στο προσκήνιο.

*Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Το άρθρο δημιοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου