Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ



ΞΕΚΙΝΑ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΔΕΟΔΡΌΜΙΟ»

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ

O χώρος πολιτικού διαλόγου και πολιτισμού «Ιδεοδρόμιο» λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια στο κέντρο της Κατερίνης (Π. Π. Γερμανού 3) αποτελώντας μία αληθινή όαση πολιτισμού, δραστηριοτήτων και συζητήσεων γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά, αισθητικά και πολιτικά προβλήματα. Τον χώρο πλαισιώνουν ακόμη συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας, αντιφασιστικές ομάδες και νεολαίοι, εθελοντικές ομάδες και κινήσεις όπως η πρωτοβουλία «κοινωνική κουζίνα» ενώ ουσιαστική είναι η συμβολή του «Ιδεοδρομίου» σε ό,τι αφορά την τοπική κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα (βλ. την καλλιτεχνική έκδοση του Ημερολογίου 2013 με θέμα τη δράση της αριστεράς στην Κατερίνη κατά την περίοδο 1944-1974).

Στις 25 Οκτωβρίου (Παρασκευή) προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη  με τίτλο «Κρίση και Εθνική κατάθλιψη». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ  με συνομιλητές τους  Κ. Μπαϊρακτάρη  και  Θ. Μεγαλοοικονόμου. Την κρίση και τις επιπτώσεις της στην υγεία συζητούν εν συνεχεία ο Χαράλαμπος Κατόγλου (ψυχίατρος) και ο  Γιώργος Κεραμιδιώτης. Τη συζήτηση συντονίζει ο Στέργιος Καστόρης (Αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΨΝΠΟ).
Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου παρουσιάζεται το βιβλίο του εκδότη, διευθυντή του περιοδικού «τετράδια»  και  συγγραφέα Λουκά Αξελού με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι» (εκδόσεις Στοχαστής). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά γραμμένο πολιτικό βιβλίο με θέμα τις απόψεις του ιταλού στοχαστή της αριστεράς Αντόνιο Γκράμσι, τα βιβλία του οποίου έκαναν γνωστά στο ελληνικό κοινό οι εκδόσεις Στοχαστής. Ο Γκράμσι για τον Λουκά Αξελό «δεν είναι μόνον η επική-μεγάλη κλίμακα των υψηλών αξιών και ιδεών. Είναι εξίσου ο πλοηγός της καθημερινής μας ανάγνωσης στο τεράστιο γνωστικό του πεδίο, της διαλεκτικής συνάρθρωσης τοπικού- εθνικού - παγκόσμιου· είναι ο διεισδυτικός αντικομφορμιστής και αδιάλλακτος πολέμιος της μετριότητας, της μικρόνοιας, της ημιμάθειας, του διανοητικού εφησυχασμού»
Στις 9 Νοεμβρίου (Σάββατο) εξ αφορμής του βιβλίου τους «22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι» (εκδόσεις ΚΨΜ) ο οικονομολόγος και εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χρήστος Λάσκος και ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητούν και αναλύουν τη σύγχρονη συντηρητική αντίδραση στην κρίση, τα ψέμματα και τις στρεβλώσεις που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά στον λόγο των κυρίαρχων τάξεων.  Από τους ίδιους συγγραφείς είναι γραμμένο και το βιβλίο που συζητήθηκε «Χωρίς επιστροφή. Από τον Κέυνς στη Θάτσερ. Καπιταλιστικές Κρίσεις, Κοινωνικές Ανάγκες, Σοσιαλισμός» (εκδόσεις ΚΨΜ).
Στις 25 Νοεμβρίου (Δευτέρα) ο  Χριστόφορος Βερναρδάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ  στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά».και επιστημονικός σύμβουλος της VPRC μιλά στο κοινό της Κατερίνης με θέμα «Κόμματα, εκλογικές συμπεριφορές και το νεοναζιστικό φαινόμενο».  Το πιο πρόσφατο βιβλίο του κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011 από τις εκδόσεις Σάκκουλα με τίτλο: «Πολιτικά Κόμματα, Εκλογές και Κομματικό Σύστημα - Οι μετασχηματισμοί της πολιτικής αντιπροσώπευσης 1990-2010». Από το 2000 επιμελείται την έκδοση Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,  η οποία περιλαμβάνει αναλύσεις πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας βασισμένες στα δεδομένα των ερευνών της VRRC, αλλά και άλλων ερευνητικών φορέων.

Τέλος, στις 30 Νοεμβρίου (Σάββατο) ο διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης και σχολικός σύμβουλος Νίκος Γραίκος συντονίζει τη συζήτηση «Να ξανασυγκροτήσουμε τη μνήμη μας: απομνημονεύματα, μαρτυρίες και αφηγήσεις προσφύγων της Πιερίας από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και τον Καύκασο».  Στην εκδήλωση, η οποία γίνεται εξ αφορμής της παρουσίασης του καλλιτεχνικού Ημερολογίου του 2014 (εκδόσεις Ιδεοδρόμιο), θα μιλήσουν ο ερευνητής του μικρασιατικού ελληνισμού, διδάκτωρ ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης και ο ποιητής και φιλόλογος Αντώνης Κάλφας (επιμελητής του Ημερολογίου). Τη μουσική πλευρά της βραδιάς έχει αναλάβει ο λυράρης και μουσικοφιλόλογος Νίκος Αποστολίδης.
Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 19.30. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου