Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάργηση του μέτρου των 25ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.



Η άρον – άρον απόσυρση από τη συγκυβέρνηση του ψηφισμένου πριν λίγους μήνες από την ίδια χαρατσιού των 25 ευρώ για είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και το «άδειασμα» του Υπουργού Υγείας, αναδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή για ένα σκληρό μέτρο που θα ενίσχυε τον αποκλεισμό των φτωχών στρωμάτων από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και θα διεύρυνε τις υγειονομικές ανισότητες.
Καταδεικνύει επίσης, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται από την αρχή. Ότι είναι δηλαδή πολιτικά εφικτή, για λόγους αντιμετώπισης της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται, η κατάργηση στη Βουλή μνημονιακών διατάξεων και νόμων.

Όμως οι δυσκολίες πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζουν τα εκατομμύρια των ανασφαλίστων, ανέργων και νεόπτωχων συμπολιτών μας παραμένουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους. Παραμένει επίσης ο βασικός μηχανισμός επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών αυτή την περίοδο, που είναι το «χαράτσι» του 1 ευρώ ανά συνταγή και το οποίο θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, αφού οι εξαιρέσεις από το μέτρο αφορούν ελάχιστο ποσοστό χρονίως πασχόντων.
Η επιβάρυνση αυτή δρα σωρευτικά σε μια σειρά μνημονιακών μέτρων που προηγήθηκαν, όπως η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα και η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, ο τριπλασιασμός του κόστους νοσηλείας με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, η επιβολή συμμετοχής 15% για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, το εισιτήριο των 5ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και το επικείμενο κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΙΚΑ –ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετούσαν δωρεάν για δεκαετίες τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.
Είναι πλέον σαφές ότι ο στόχος αυτών των μέτρων δεν είναι στενά δημοσιονομικός. Βασική επιδίωξη είναι η αναίρεση του δικαιώματος της δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών στο ΕΣΥ και η θεσμοθέτηση της συμμετοχής του ασθενή στο κόστος σε κάθε στάδιο της χρήσης των υπηρεσιών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .Είναι μια λογική πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περίθαλψης που – σε συνθήκες κρίσης και κοινωνικού αποκλεισμού- οδηγεί σε διεύρυνση της ζώνης της «υγειονομικής φτώχειας» στην κοινωνία.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η άμεση κατάργηση κάθε μνημονιακού χαρατσιού που επιβλήθηκε στην υγεία καθώς και η ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, είναι αδιαπραγμάτευτη.
Τα «ισοδύναμα» που αναζητούν ας τα καλύψουν από τις λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες, από τις μίζες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά ενδημούσαν στο Σύστημα Υγείας με την συγκάλυψη των κομμάτων που σήμερα κυβερνούν, και όχι από τις άδειες τσέπες του ελληνικού λαού.


8/1/2014
Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου