Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Χέρι-χέρι κυβέρνηση-καναλάρχες: Άνευ προηγουμένου "δώρο" στα ιδιωτικά κανάλια σε νομοσχέδιο... του υπουργείου Υγείας (!)


Ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση παρακάμπτει τη διαγωνιστική διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που εκκρεμεί τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια κατατέθηκε χθες στη Βουλή.



Η εν λόγω ρύθμιση περιγράφεται σε επτά σειρές στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου με τίτλο "Ρυθμίσεις υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις" (!) που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Έτσι, η κυβέρνηση νομιμοποιεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα ιδιωτικά κανάλια που ήταν "στον αέρα" στις 31 Αυγούστου του 2013. Με τον τρόπο αυτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λύνουν μια "εκκρεμότητα" που υπάρχει από καταβολής της ιδιωτικής τηλεόρασης, αφού μέχρι τώρα όλα τα κανάλια λειτουργούν με προσωρινές άδειες οι οποίες δεν τους έχουν κοστίσει ούτε ένα ευρώ.

Ουσιαστικά, αφού η κυβέρνηση φρόντισε πρώτα για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τώρα "χαρίζει" το ψηφιακό μονοπώλιο στην DIGEA, αφού δεν έχει ανταγωνιστή στον διαγωνισμό για τον "πάροχο" ψηφιακού δικτύου. Ό,τι περισσέψει από την... μοιρασιά μετά τη ψηφιοποίηση των τηλεοπτικών εκπομπών, πρόκειται να δημοπρατηθεί σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών που θα προσφέρει η καθεμιά τη δική της υπηρεσία. Φρόντισε, λοιπόν, η κυβέρνηση να αφήσει ικανοποιημένους ημετέρους, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις άδειες λειτουργίας και το μονοπώλιο του ψηφιακού σήματος, αλλά και για τούτο ακόμα: τα υπερχρεωμένα και γεμάτα δάνεια ιδιωτικά κανάλια, εξασφαλίζουν έτσι την επιβίωσή τους, χωρίς να βάζουν ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία. Επίσης, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του μονοπωλιακού χαρακτήρα της ιδιωτικής τηλεόρασης, καθιστά σχεδόν αδύνατη μια τυχόν εισαγωγή ενός νέου ιδιώτη στην αγορά, αφού η πιθανότητα επενδυτών αποκλείστηκε με μια μονοκοντυλιά με ένα άσχετο άρθρο σε ένα άσχετο νομοσχέδιο.

Ακόμα, σε άλλο άρθρο προβλέπεται πως όλα τα θέματα της ελληνικής ευρωπαϊκής προεδρίας το 1ο εξάμηνο του 2014 αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Με πρόβλεψη στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας, προστίθεται ένα νέο άρθρο με το οποίο ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η Δημόσια Τηλεόραση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την κάλυψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, ενώ η ΝΕΡΙΤ δεν πρόκειται να λειτουργήσει καθόλου σύντομα, εξ ου και ο ορισμός ως υπεύθυνου της ΓΓΕΕ για αυτήν τη χρέωση. Είναι παραπάνω από εμφανές ότι θα αναζητηθούν ιδιώτες γι'αυτήν τη δουλειά...

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τονίζει πως Σαμαράς-Βενιζέλος κάνουν "το μεγαλύτερο δώρο στους καναλάρχες". Επισημαίνεται, ακόμα, πως η κυβέρνηση χαρίζει τα χρέη των καναλιών, νομιμοποιώντας έτσι την εισφοροδιαφυγή, αφού την ίδια στιγμή τα κανάλια ενισχύονται με θαλασσοδάνεια που τους παρέχονται από τραπεζίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως η ανάγκη να καθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποτελεί προτεραιότητά του.






Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η διαπλοκή στη χώρα μας καλά κρατεί, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από 23 χρόνια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες που είχαν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κάνει το μεγαλύτερο δώρο στους καναλάρχες, αφού νομιμοποιεί αυθαίρετα τις άδειες δίνοντας του την δυνατότητα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή ανέξοδα και παράνομα.


Είχε προηγηθεί βέβαια το άλλο δωράκι από την κυβέρνηση προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ, το κλείσιμο της ΕΡΤ, ώστε να μπορούν να μονοπωλήσουν το νέο ψηφιακό περιβάλλον μέσω της DIGEA, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών.


Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση χαρίζει τα χρέη των καναλιών που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για την κατοχή των συχνοτήτων, νομιμοποιώντας την εισφοροδιαφυγή, ενώ την ίδια στιγμή τηλεοπτικά κανάλια ενισχύονται με θαλασσοδάνεια που τους παρέχουν τραπεζίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να κατέχουν τον έλεγχο των τραπεζών όταν αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με λεφτά των φορολογουμένων που νιώθουν στο πετσί τους τη σκληρή μνημονιακή πολιτική και όταν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη βάζουν λουκέτο γιατί δεν μπορούν να δανειστούν ούτε ένα ευρώ. Η εγχώρια διαπλοκή μπαίνει σε μια νέα φάση κάθε έννοια νομιμότητας καταπατάται βάναυσα.
Η ανάγκη να καθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να μπουν νέοι κανόνες αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου