Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Παγιώνεται η τάση ανατροπής: Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση εκλογικής επιρροής καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπήσεις της Pulse και της Public Issue αντίστοιχα, τις πρώτες που δημοσιεύονται μετά το καλοκαίρι - συντριπτική σε ποσοστά η αντίθεση στο Μνημόνιο




Δημοσκόπηση Pulse για το «Ποντίκι»: Υψηλό το ποσοστό των νεοναζί - μεγάλος ο αριθμός των αναποφάσιστων
● Ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται με ποσοστό 20,5% στην πρόθεση ψήφου (και 23% στην αναγωγή επί των εγκύρων)
● Η Ν.Δ. είναι δεύτερη με 19% (21,5% στην αναγωγή).

● Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 7% (8% στην αναγωγή).
● Η ΔΗΜΑΡ στο 3% (3,5% στην αναγωγή).
● Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει νέα άνοδο και φτάνει στο 13,5% (15% με την αναγωγή).
● Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5% (6% στην αναγωγή).
● Οι ΑΝ.ΕΛΛ. στο 4% (4,5% στην αναγωγή).
● Το Άλλο Κόμμα στο 6% (7% στην αναγωγή).
● Το Λευκό - Αποχή στο 12%.
● Οι Αναποφάσιστοι - «Δεν Απαντώ» στο 10% (11,5% στην αναγωγή).













Η δημοσκόπηση της Pulse RC παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εξής λόγους:
● Αποτυπώνει τάσεις εκλογικής συμπεριφοράς που μεγεθύνουν τα ερωτήματα για την επόμενη περίοδο.
● Μετρά τη γνώμη των πολιτών για την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
● Αποτυπώνει την εκτίμηση των πολιτών για την πορεία της χώρας και της οικονομίας.

Βαρόμετρο Public Issue: Άνοδοςς 1,5 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο και προβάδισμα έναντι της ΝΔ
Σαφές κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει και η δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, με βελτίωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τοποθετείται στην πρώτη θέση της εκλογικής επιρροής, της δημοτικότητας του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των επιμέρους ποιοτικών δεικτών.
Το κλίμα που διαφαίνεται στα αποτελέσματα του πολιτικού βαρόμετρου είναι ενδεικτικά του κατά πόσο το success story της κυβέρνησης και οι υπερ-αισιόδοξες εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πείθουν την ελληνική κοινή γνώμη. Ταυτόχρονα, εκλογική άνοδο φαίνεται να καταγράφει η Χρυσή Αυγή.
Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική επιρροή
Αναλυτικότερα και όσον αφορά την εκλογική επιρροή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση, με ποσοστό 29% και έπεται η ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 28% των ψήφων των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (13%), το ΠΑΣΟΚ (7%), το ΚΚΕ (6,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (5,5%) και τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά (2,5%).

















Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοτικότητα των κομμάτων

Στην κορυφή της δημοτικότητας των πολιτικών κομμάτων βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 39% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (35%), η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ (30% έκαστη), το ΚΚΕ (26%), το ΠΑΣΟΚ (19%) και τελευταία η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 15%.













Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών: Α. Σαμαράς (37%) - Α. Τσίπρας (36%)



Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα (36%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου (31%) και της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου (15%).

Πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά (37%), του Ευάγγελου Βενιζέλου (21%) και του Φώτη Κουβέλη (33%), ενώ αυξητική τάση διαφαίνεται στη δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα (22%).

Στην ερώτηση "ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Αντώνη Σαμαρά, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας", το 35% απαντά ότι είναι ο νυν πρωθυπουργός, το 31% προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα και το 32% κανένας από τους δύο.









Από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι η μαζική αντίθεση των πολιτών στο Μνημόνιο, κατά του οποίου τοποθετείται το 76% (έναντι 68% ένα χρόνο πριν) των ερωτηθέντων. Αναλυτικά η δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα της Public Issue.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου