Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Για ένα Φθινόπωρο αγώνα και ανατροπής!

του Ζήση Ζάννα*
Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
και συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν αύξηση του χρέους, επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία των προγραμμάτων "εξυγίανσης" όπως επίσης αποκαλύπτουν και τον πραγματικό στόχο των μνημονιακών πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια. Λεηλασία του δημόσιου πλούτου, επιστροφή σε εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, μαζική φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας είναι οι επιδιώξεις εγχώριων και υπερεθνικών κέντρων κερδοσκοπίας. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με μόνο πρόγραμμα τις υποδείξεις της Τρόϊκα πρωταγωνιστούν στην κατεδάφιση της χώρας.

Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το νέο τσουνάμι μέτρων, μέτρα συνεπακόλουθα με το νέο μνημόνιο που έχει ήδη προαναγγελθεί από τους δανειστές. Ήδη απολύσεις σε παιδεία, υγεία και τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε εξέλιξη ενώ κανείς δεν μπορεί πλεον να εγγυηθεί την στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους να προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Ο δεύτερος λόγος είναι οι πρωτοβουλίες και οι αντιστάσεις που θα αναπτύξουν το μαζικό κίνημα, οι εργαζόμενοι και μία δυναμική ανατροπής που μπορεί και πρέπει να προκύψει. Το κλείσιμο της ΕΡΤ και οι ταυτόχρονες κινητοποίησεις απ' άκρο σε άκρο της χώρας έδειξαν ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν απέναντι ένα κίνημα που δεν υποχωρεί, αλλά αντιστέκεται και αργά ή γρήγορα θα λάβει χαρακτηριστικά κινήματος ανατροπής για μία συνολική πολιτική λύση έξω από τα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό.

Success story για τον ελληνικό λαό, για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, για την νεολαία της χώρας που ετοιμάζεται να μεταναστεύσει, δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο για τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τη νέα διαπλοκή που στήνεται γύρω από την μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το σύνθετο ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται κάτω από τις επιδιώξεις του γερμανικού κεφαλαίου και της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ δεν θα διστάσει να βυθίσει ακόμα περισσότερο τη χώρα στην φτώχεια και την ανέχεια. Αν προσθέσουμε και τις περιπέτειες που μπαίνει η ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής μεσογείου με ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία και το ρευστό πολιτικό περιβάλλον στην Αίγυπτο μία προοδευτική εναλλακτική κατεύθυνση επείγει.

Το επόμενο διάστημα που ξεκινάει με τις μεγάλες διαδηλώσεις της ΔΕΘ θα είναι καθοριστικό για τον τόπο. Κάθε συνδικάτο, σωματείο, καθένας και καθεμιά εργαζόμενος/η, οι νέοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες πρέπει να κάνουν την υπόθεση της ανατροπής δική τους υπόθεση. Να ξεκινήσει το φθινόπωρο ταυτόχρονα με την ελπίδα για μία νέα αναγεννητική πορεία της χώρας, με κυβέρνηση της αριστεράς, απεμπλοκή από τα μνημόνια και ένα νέο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της παραγωγής και της οικονομίας. Κάθε μέρα που περνάει με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η καταστροφή βαθαίνει. Να μην τους αφήσουμε δευτερόλεπτο να απολύσουν εργαζόμενο, να διαλύσουν υγεία και παιδεία, ασθενή να μη μπορεί να πάρει τα φάρμακά του, επαγγελματία να κλείσει το μαγαζί του, αγρότη να αφήσει το χωράφι του. Η συμμετοχή στη διαδήλωση της ΔΕΘ θα πρέπει να σημάνει συναγερμό ολομέτωπης αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί και θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα ξέφωτο ελπίδας για τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, για τους λαούς της Ευρώπης. Η νέα, μεγάλη, προοδευτική και δημοκρατική πορεία που έχει άμεσα ανάγκη η χώρα είναι η καρδιά της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τον κόσμο της Πιερίας, όλους όσους πλήτονται από την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης να γίνουν συμμέτοχοι των μεγάλων κινηματικών γεγονότων της επόμενης περιόδου, της πολιτικής ανατροπής αλλά και να εγγυηθούν τη συνέπεια και την επιτυχία της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου