Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

16o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ: ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ, ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ!


ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ!
ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ. ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (7 ΣΤΟΥΣ 11) ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!
Τα ξημερώματα της Τετάρτης (3/7/13)ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 16ου Συνεδρίουτης ΟΛΜΕ.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 437 σύνεδροι που εκπροσώπησαν 87 ΕΛΜΕ από ολόκληρη τη χώρα. Οι παραπάνω αντιπρόσωποι αναδείχθηκαν από εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 3 μήνεςκαι στις οποίες συμμετείχαν 44.000 περίπου καθηγητές – μέλη της ΟΛΜΕ.
Οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν στο συνέδριο της ΟΛΜΕ είχαν , ίσως, για πρώτη φορά ένα τόσο αγωνιστικό, διεκδικητικό, αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό. Οι αποφάσεις στηρίχθηκαν τόσο από τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις όσο και από τις Παρεμβάσεις- Συσπειρώσεις Εκπαιδευτικών, μετά την προσχεδιασμένη και θορυβώδη αποχώρηση από το συνέδριο, με προσχηματικά επιχειρήματα, των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ ,με σκοπό να εμποδίσουν την δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε προοδευτική και ριζοσπαστική κατεύθυνση. Η προσχεδιασμένη και προσχηματική αποχώρηση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού δίνει ένα σαφές στίγμα της προσπάθειας από μέρους των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ της υπονόμευσης των αγώνων των εκπαιδευτικών. Καθιστά, δε, σαφές ότι οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσω των μελών τους στην ηγεσία της ΟΛΜΕ θα στηρίξουν με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος τη δικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με ταξικούς συνδικαλιστικούς κύκλους ,η εξασφάλιση της πλειοψηφίας από μεριάς της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ, σηματοδοτεί έναν νέο διεκδικητικό, αγωνιστικό ρόλο του οργάνου ενάντια σε απολύσεις και διαθεσιμότητες με σκοπό την πάλη για την ανατροπή της δικομματικής συγκυβέρνησης.
Στις εργασίες του συνεδρίου της ΟΛΜΕ συμμετείχε και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με το δικό του στίγμα. Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι πολλές από τις προτάσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών υιοθετήθηκαν και από τις υπόλοιπες ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και αποτέλεσαν αποφάσεις του συνεδρίου. Ειδικότερα, υιοθετήθηκαν προτάσεις για θέματα Ειδικής Αγωγής, θέματα συνταξιοδοτικά και κοινωνικής ασφάλισης αλλά και προτάσεις για την απόκρουση της φασιστικής και νεοναζιστικής δράσης στα σχολεία.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου της, η ΟΛΜΕ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υπερασπίζεται τηΔημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους και να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων, των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. του ΔΝΤ που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς , με σκοπό να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Επίσης, το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ στις αποφάσεις του απαιτεί αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών.
Κεντρικός άξονας της πάλης των καθηγητών το επόμενο διάστημα, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του συνεδρίου, είναι η αποτροπή των υποχρεωτικών μεταθέσεωνδιαθεσιμοτήτων και απολύσεωναναπληρωτών και μονίμων συναδέλφων, των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδωνκαι τμημάτων.
Η ΟΛΜΕ δεσμεύεται, δε, να αγωνιστεί, για να ακυρωθούν τα μέτρα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (γενικό και τεχνολογικό Λύκειο) που οδηγούν σε ένα σχολείο των ταξικών φραγμών, των αποκλεισμών, των χορηγών και της αγοράς.
Επίσης ,αποφάσισε, σε κοινό μέτωπο πάλης με όλους τους εργαζόμενους, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε να μην περάσει καμία ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Το φως, το νερό, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες το περιβάλλον είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να είναι προσιτά για όλο το λαό.
Επιπλέον, το Συνέδριο ενέκρινε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, για τη φοροληστεία και τα χαράτσια, για τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, για την αντιμετώπιση της ρατσιστικήςκαι νεοναζιστικής δράσης στα σχολεία και ευρύτερα για μια σειρά άλλων ζητημάτων.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ κατέληξε στο παρακάτω πρόγραμμα δράσης:
Απαντάμε άμεσα σε κάθε προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων. Αποφασίζουμε τη διαρκή λειτουργία του συνεδρίου μας, για όλη την περίοδο μέχρι και το άνοιγμα των σχολείων.
Καλούμε τους συναδέλφους, τα Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και τους συνέδρους σε άμεση ετοιμότητα.
Για Ιούλιο – Αύγουστο: Άμεση μετατροπή των σχολείων σε κέντρα ενημέρωσης και συσπείρωσης του εκπαιδευτικού κόσμου, των γονέων και μαθητών και όλων των εργαζομένων. Γονείς και μαθητές μαζί με εκπαιδευτικούς υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο.
Κανείς εκπαιδευτικός και κανένα σχολείο δεν περισσεύει. Μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία σε Δ/νσεις Εκπ/σης και Περιφερ. Δ/νσεις που οδηγεί σε υπεραριθμίες και κατάργηση οργανικών θέσεων. Απαντάμε άμεσα και αποφασιστικά σε κάθε επιχειρούμενη διαθεσιμότητα, απόλυση ή υποχρεωτική μετακίνηση συναδέλφου από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Ειδικά στα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται, δημιουργούμε άμεσα επιτροπές αγώνα και ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία.
Άμεση προσπάθεια για οργάνωση πανελλαδικού, κοινού συλλαλητηρίου στη Βουλή με όσους πλήττονται άμεσα από τις απολύσεις, μαζί με όλες τις Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτ. Τομέα(ΕΡΤ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ κ.λπ. και τα πρωτοβάθμια σωματεία), όταν γίνει η πραξικοπηματική απόπειρα να περάσουν αιφνιδιαστικά οι τροπολογίες (διαθεσιμότητες – απολύσεις) από την Βουλή.
Άμεση σύγκλιση Γ.Σ. σε κάθε ΕΛΜΕ ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να υπάρξει συντονισμός της δράσης μας.
Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς αποφάσισε να αρχίσει οργανωμένος – συντονισμένος και παρατεταμένος αγώνας του κλάδου για να μην περάσουν τα καταστροφικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα.
Αποφασίστηκε, επίσης από το συνέδριο, η άμεση οργάνωση, ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις των εκπαιδευτικών στις ΕΛΜΕ της χώρας:
Άνοιγμα – ενημέρωση σε γονείς και μαθητές
Επιτροπή αγώνα φορέων σε κάθε σχολείο
Συντονισμό με συλλόγους δασκάλων και πρωτοβάθμια σωματεία σε κάθε περιοχή.
• Το 16ο Συνέδριο αποφασίζει ο κλάδος να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβρη. Τη συγκεκριμένη μορφή του αγώνα θα την αποφασίσουνε οι γενικές συνελεύσεις τον Σεπτέμβρη.
Η απόφαση της Απεργίας διάρκειας, το Σεπτέμβρη, θα υλοποιηθεί από τον κλάδο, ανεξάρτητα από το εάν ισχύει ή όχι το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης του κλάδου.
 Δημιουργία συντονιστικού πρωτοβάθμιων και ομοσπονδιών με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ.
Δημιουργία κεντρικής επιτροπής αγώνα με ευθύνη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΜΕ Αττικής.
Το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ καλεί τον ελληνικό λαό, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, να υπερασπίσουν το δημόσιο σχολείο ανατρέποντας τις μνημονιακές πολιτικές, που υπονομεύουν τελικά το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά.
Η διαδικασία έγκρισης της απόφασης ολοκληρώθηκε με την παρουσία του 70% περίπου των συνέδρων, μετά την προσχηματική και προσχεδιαμένη αποχώρηση του 30% περίπου των αντιπροσώπων, μελών των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Για ΔΣ της ΟΛΜΕ σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 ψήφισαν 437 αντιπρόσωποι (στο προηγούμενο15ο Συνέδριο ψήφισαν 424)
Από την ψηφοφορία έλαβαν οι παρατάξεις έλαβαν:
ΣΥΝΕΚ  126 (80)
ΔΑΚΕ 103 (120)
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 75 (51)
ΠΑΜΕ 71 (59)
ΠΑΣΚ 44 (107)
ΑΝΩΣΗ 11 (-)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 3 (2)
ΛΑΡΙΣΑ 2
ΛΕΥΚΑ 2
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) συγκεντρώνουν στις εκλογές για το ΔΣ της ΟΛΜΕ 3 έδρες (2 έδρες στο προηγούμενο ΔΣ) , η ΔΑΚΕ συγκεντρώνει 3 έδρες (3 έδρες στο προηγούμενο ΔΣ), το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών 2 έδρες (2 έδρες στο προηγούμενο ΔΣ), οι Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Εκπαιδευτικών (πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) 2 έδρες (μία έδρα στο προηγούμενο ΔΣ) και η ΠΑΣΚ 1 έδρα (3 έδρες στο προηγούμενο ΔΣ).

Δείτε αναλυτικά τις έδρες και τα ποσοστά των διαφορών σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο … εδώ
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου