ΚΠΕ ΣΥΝ: Εγκριθηκε η προταση προς το διαρκές συνέδριο για αυτοδιάλυση
Με σχεδόν παμψηφία (μόλις ένα λευκό) ψηφίστηκε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής στο «Σινέ Κεραμεικός», η πρόταση  που εισηγήθηκε ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, για την αυτοδιάλυση του κόμματος  προς το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, και η ένταξη των μελών του στον νέο φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα του Συνασπισμού ολοκληρώνει τον κύκλο του έχοντας πετύχει τους βασικούς του στόχους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι ανάγκες της παρουσίας συγκυρίας, δηλαδή η ακύρωση του μνημονίου και η έξοδος της χώρας από την κρίση με την κοινωνία όρθια, απαιτούν τη συγκρότηση ενός ενιαίου και ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τον ως κοινοβουλευτικό λιποτάκτη και ψεύτη, με αφορμή την ομιλία του δεύτερου σε προσυνεδριακή συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Στην απόφαση της συνεδρίασης, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΝ υπήρξε μια από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμα επισημαίνεται ότι με «την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, γινόμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΣΥΝ, όπως και όλων των συνιστωσών που θα αποφασίσουν αντίστοιχα. Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους, όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ». Να σημειωθεί ότι το Αριστερό Ρεύμα κατέθεσε πρόταση να διεξαχθεί το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού στα τέλη του Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως υποστήριξαν στελέχη της τάσης, η ίδρυση του νέου φορέα, του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να προηγηθεί της διάλυσης του Συνασπισμού.

Αλ. Τσίπρας: Να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα ανατρέψει το Μνημόνιο
«Σήμερα, το αδιέξοδο και ο παραλογισμός της πολιτικής του Μνημονίου, η κατάρρευση του πολιτικού κατεστημένου μέσα στην αναξιοπιστία, η τεράστια κοινωνική καταστροφή που συντελείται μας βάζουν μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό καθήκον: Τη συγκρότηση μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας, με προγραμματικό στόχο την κατάργηση του Μνημονίου, την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δρομολόγηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Μιλώντας για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να συγκροτηθεί «ένα κόμμα δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενός εναλλακτικού δρόμου για τη χώρα. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη».
Κοινοβουλευτικός λιποτάκτης και ψεύτης ο Αντ. Σαμαράς
Αναφερόμενος στην ομιλία του Αντ. Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Καλείται ο κ. Σαμαράς επιτέλους να κατασταλάξει. Πότε λέει αλήθεια; Σήμερα που μας είπε, με τη γνωστή αλαζονεία του, πως τα λάθη τα έχει επισημάνει από το πρώτο μνημόνιο ή όταν δήλωνε υποταγή και αμαρτωλός στην κ. Μέρκελ και μετάνιωνε για όσα έκανε; Πότε λέει αλήθεια; Όταν έλεγε λάθος το  πρώτο μνημόνιο ή τώρα που εφαρμόζει ένα μνημόνιο τρεις φορές χειρότερο από το πρώτο; Μας είπε επεσήμανα τα λάθη αλλά τώρα κοιτάω μπροστά. Όμως η εφαρμογή του λάθους συνεχίζεται και στο παρόν και στο μέλλον. Και καταστρέφει εκατομμύρια συμπολίτες μας».
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να λογοδοτήσει για το έγγραφο του ΔΝΤ στο οποίο γίνεται ομολογία ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι λανθασμένο: «Καλέσαμε τον πρωθυπουργό να έρθει είτε σε τηλεοπτικό διάλογο είτε στη Βουλή και να απαντήσει. Να  απαντήσει και για το κείμενο του ΔΝΤ, αλλά και για το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος το περίφημο «success story». Τον καλέσαμε να μην αποφύγει για μια ακόμα  φορά το διάλογο και την αντιπαράθεση, όπως συνηθίζει». Και συνέχισε: «Δεν του φθάνει, όμως, που είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης, λέει και ψέματα στους διαρκείς μονολόγους του. Εκεί που χωρίς αντίλογο, βγάζει τη χώρα από την κρίση, συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δηλώνει υποταγή στη Μέρκελ και επιβεβαιώνει ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά».
Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Σε λίγες ημέρες, όλοι εμείς εδώ, μαζί με τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, και με χιλιάδες άλλους συντρόφους και συντρόφισσες της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα βάλουμε τα θεμέλια για το καινούριο. Το καινούριο για την αριστερά, για την κοινωνία, για τον τόπο».