Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΤΕΧΝΗ,ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-(«Ιδεοδρόμιο» Τετάρτη, 15 Mαϊου, ώρα 20.00)









ΤΕΧΝΗ,ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζήτηση για τη σχέση της τέχνης και του πολιτισμού στην εποχή της πολιτικής κρίσης
(«Ιδεοδρόμιο» Τετάρτη, 15 Mαϊου, ώρα 20.00)
Στη φωτογραφία διακρίνονται οι εισηγητές της βραδιάς: Γιώργος Κεραμιδιώτης(κινηματογραφιστής), Άρης Στυλιανού (καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας ΑΠΘ) και Νίκος Γραίκος (εικαστικός, ιστορικός τέχνης)
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ
Τη σχέση της τέχνης,όχι πάντοτε αυτονόητη ούτε μονοσήμαντη, με την σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία εξετάζουν εξ αφορμής του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη άνθρωποι από τους χώρους της πολιτικής φιλοσοφίας, ιστορικοί τέχνης και κινηματογραφιστές. Πρόκειται για μια ουσιαστική και επίκαιρη για τους ανθρώπους του πολιτισμού συζήτηση ενώ θα προβληθεί το καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ του Κατερινιώτη Γιώργου Κεραμιδιώτη με τίτλο«Τέχνη και Πολιτική» (ίσως η καλύτερη από άποψη φόρμας και περιεχομένου δουλειά του Κεραμιδιώτη).
Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο VIII) με καθηγητή τον Denis Levy αλλά και τους Jean Narboni, Gilles Deleuse και Alain Badiou. Το 2008, σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ με τον γάλλο φιλόσοφο Alain Badiou. Τελευταία του δουλειά είναι η Παραγωγή- Σκηνοθεσία (2010) του ωριαίου ντοκιμαντερ « Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ με τους ΣΛΑΒΟΙ ΖΙΖΕΚ και ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ η οποία και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2011.
Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα.Σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και στα Πανεπιστήμια Paris-IV και Paris-I της Σορβόννης. Είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Μεταφράζει και επιμελείται φιλοσοφικά κείμενα από τα λατινικά και τα γαλλικά. Έχει μεταφράσει έργα των Étienne BalibarBertrand BinocheJean MathiotGilles Deleuze, κ.ά.
Ο Νίκος Γραίκος γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1962, όπου και εργάζεται ως Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σπούδασε παιδαγωγικά (Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών, Διδασκαλείο "Δ.Γληνός", Π.Τ.Δ.Ε.- Α.Π.Θ.) και αρχαιολογία (Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.).Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος ιστορίας της τέχνης(Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την ιστορία της τέχνης, την αρχαιολογία και την εκπαίδευση. Ασχολήθηκε επίσης με την καλλιτεχνική δημιουργία έχοντας πραγματοποιήσει εκθέσεις ζωγραφικής,εικονογραφήσεις βιβλίων και σκηνογραφίες. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί διάφορα βιβλία για την εκπαίδευση και την τέχνη, ενώ άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου