Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Και το Πράσινο Ταμείο βορά στο μνημόνιο.



Από τα δύο δισεκατομμύρια  ευρώ για το περιβάλλον, μόνο τα 50 εκατομ. πάνε στα περιβάλλον, τα υπόλοιπα τα τρώνε οι διεθνείς τοκογλύφοι
                                                   του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,
                                                     δημοτικού συμβούλου Κατερίνης
     Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο είχαμε στην Κατερίνη προχθές αλλά και σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια  να εντάξουν  έργα στο Πράσινο Ταμείο, σε μια Πανελλαδική κοροϊδία, στο βαθμό που τα χρήματα που θα διατεθούν είναι μόλις  8 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα και για έργα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Για να αντιληφθούμε  το μέγεθος της κοροϊδίας ο Δήμος Κατερίνης έκανε προτάσεις για  4 εκατομμύρια ευρώ ελπίζοντας να του εγκριθούν 100 χιλιάδες ευρώ.

      Το τραγικό είναι ότι το Πράσινο Ταμείο έχοντας  ιδρυθεί με το νόμο 3889/2010, αποτελεί συνέχεια του ΕΤΕΡΠΣ και σκοπός του είναι η ανάδειξη και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με θεσμοθετημένους πόρους μεταξύ των οποίων από την επιβολή προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις αυθαίρετα κλπ. Ουσιαστικά δηλαδή το Πράσινο Ταμείο κάθε χρόνο θα πρέπει να μετατρέπει τα έσοδα του σε προγράμματα και έργα που θα ωφελούν το περιβάλλον όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμου.
       Συγκεκριμένα : «Ο αρχικός σχεδιασμός και η εκκίνηση εφαρμογής των ανωτέρω Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, ως περιβαλλοντικών δράσεων εξισορρόπησης, καθώς και των μεταβατικών προγραμμάτων, είχε μία προϋπολογισθείσα κατανομή διαθεσίμων ποσών μεταξύ των δράσεων αυτών, βάσει του συνόλου των πόρων του Πράσινου Ταμείου». Και μετά ήρθε το μνημόνιο «όπου  στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. (ά. 39 παρ. 6. του ν. 4024/2011) ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου κατ’ έτος, όπως προβλέπονται στο άρθρ. 8. ( του ν. 3889/2010) για τις λειτουργικές του ανάγκες και την επίτευξη των σκοπών του, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους. Τα επιπλέον του ανωτέρω ποσοστού διαθέσιμα επιτρέπεται να περιέρχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής». Εν συνεχεία, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012», παράγραφος 16 του άρθρου 9, το ανωτέρω ποσοστό (5%) συρρικνώθηκε από το 2013 και μετά, περαιτέρω, σε 2,5%.»
       Στην ουσία δηλαδή με νόμους των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρικομματικής  το 97,5% των θεσμοθετημένων πόρων υποστήριξης του περιβάλλοντος δίνεται για εξόφληση των τοκογλύφων αφήνοντας για έργα μόνο το 2,5%  και μιλάμε για έσοδα που δεν προέρχονται από κρατικούς πόρους αλλά από πρόστιμα κλπ. Αντί λοιπόν τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις να διατίθενται για έργα υποστήριξης του τρωθέντος περιβάλλοντος δίνονται για να ξεχρεώσουμε τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Και για να ξέρουμε γιατί ποσά μιλάμε σύμφωνα με τα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία το ταμειακό υπόλοιπο στις 31/12/2012 ήταν 1.892.399.341,41 ευρώ, τα προϋπολογισθέντα έσοδα του 2013   414.847.449,00 ευρώ και τα προγραμματισθέντα έργα 48.327.9501,00 (=2,5% των διαθεσίμων).
    Το μνημόνιο βλάπτει λοιπόν σοβαρά και το περιβάλλον. Όπως βλάπτει την υγεία, την παιδεία την ανάπτυξη. Και για έναν ακόμα παραπέρα λόγο. Αντί τα χρήματα αυτά να διατεθούν για έργα στους δήμους της πατρίδας μας βοηθώντας το περιβάλλον αλλά και τη μείωση της ανεργίας δίνονται για τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό μια ακόμα αφαίμαξη πόρων που επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.
       Αλλά γι αυτά δεν είχαν τίποτε να πουν πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου μας που υποστηρίχτηκαν από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ,  των κομμάτων που μαζί με την ΔΗΜΑΡ  υποστηρίζουν την σημερινή μνημονιακή, τρικομματική κυβέρνηση.
Κατερίνη 224/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου