Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία




    Ρεπορτάζ
    Κατάργηση των χαρατσιών. Αφορολόγητο 300.000 ευρώ για την περιουσία. Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ και χαμηλότερος συντελεστής στα είδη διατροφής. Δημιουργία περιουσιολογίου.

    Μιαν ανάσα από το "κραχ" στα δημόσια έσοδα, αφού την ίδια ώρα οι πολίτες στενάζουν κάτω από τα αλλεπάλληλα, ανάμεσά τους και φορομπηχτικά, μέτρα, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει αύριο, Δευτέρα, τις προτάσεις της για τη φορολογική πολιτική. Για ένα δίκαιο, προοδευτικό δηλαδή, και ταυτόχρονα απλό και αποτελεσματικό σύστημα.
    Τις προτάσεις θα παρουσιάσει στις 4 το απόγευμα, στο ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, με τον Γ. Μηλιό, υπεύθυνο του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, να κάνει τη βασική εισήγηση, ενώ θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους Γ. Δραγασάκη, Τρ. Αλεξιάδη και Αγγ. Κούρο.
    Το βασικό πλαίσιο των προτάσεων συμφωνήθηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η τελευταία επεξεργασία έγινε από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής / Τομέα Φορολογικής Πολιτικής. Η "Αυγή" της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα τις κυριότερες από αυτές.


    Καταργούνται τα χαράτσια
    Εν πρώτοις, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε προτάσεις για άμεση ανακούφιση των πολιτών, με κατάργηση όλων των άδικων και κοινωνικά βάρβαρων μνημονιακών χαρατσιών όπως του ΕΕΤΗΔΕ (ΔΕΗ), της εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ., αλλά και προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από χρέη στην εφορία.
    Προτείνεται εξάλλου καθορισμός ανώτατου ορίου για μηνιαία καταβολή χρεών στην εφορία. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό επί του καθαρού μηναίου οικογενειακό εισοδήματος που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια Α' κατοικίας (ή ποσό ενοικίου) και ιατρικά έξοδα για σοβαρές ασθένειες. Το ποσοστό υπολογίζεται με βάση κλίμακα η οποία (ενδεικτικά) αφορά ατομικά τον κάθε φορολογούμενο. Η αρχική πρόταση προβλέπει για καθαρό εισόδημα ανά φορολογούμενο μέχρι 750 ευρώ το ποσοστό μηνιαίας δόσης χρέους να είναι 0%, από 751 έως 1.000 ευρώ 10%, από 1.001 έως 1.500 ευρώ 15% και, τέλος, από 1.501 έως 2.000 ευρώ 20%.


    Προοδευτική κλίμακα

    Στον πυρήνα, τώρα, της πρότασης, όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, φορολογούνται με την ίδια κλίμακα. Η φορολογική κλίμακα πρέπει να διαθέτει περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτείνει το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα να προσδιορίζεται κατ’ έτος, σαν ποσοστό επί του, εκάστοτε, ορίου φτώχειας. Με τα σημερινά δεδομένα το (ατομικό αφορολόγητο) όριο είναι, για το 2013, στα επίπεδα των 12.000 ευρώ. Προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί και πρόταση 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.
    Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη Φόρος Μεγάλης Περιουσίας ο οποίος θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο για το σύνολο της περιουσίας (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο) ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία.
    Σύμφωνα με τους συντάκτες της πρότασης, ο χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα είναι έντονα αντίστροφα προοδευτικός. Ένας από του καθοριστικούς παράγοντες είναι η σχέση άμεσων-έμμεσων φόρων (44%-56% σήμερα) καθώς η αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην περίοδο του Μνημονίου είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Στόχος της πολιτικής είναι η αλλαγή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων, αφενός μέσω της ενίσχυσης των εσόδων από δίκαιους άμεσους φόρους, αφετέρου μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23% καθώς και χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κ.λπ.), της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θα επιβληθεί, αντιθέτως, ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης - κατανάλωσης.
    Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, άμεσο στόχο στο πεδίο της φορολογίας τους αποτελεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων στο ύψος του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2013 τα έσοδα από Νομικά Πρόσωπα θα κινηθούν στα 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 2,3% του ΑΕΠ. Παράλληλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων με συμψηφισμό των χρεών (σε έναν βαθμό γίνεται και τώρα), "κυκλοφορία" του χρέους του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και απεμπλοκή των επιχειρήσεων, από δεσμεύσεις σε εφορία και τράπεζα.

    Η πρόταση για το περιουσιολόγιο
    Βασική ιδέα στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, ως γνωστόν, το περιουσιολόγιο, όπου αναλυτικά προτείνονται τα εξής: Δημιουργία πλήρους εικόνας κάθε περιουσιακού στοιχείου του φορολογούμενου. Στο Περιουσιολόγιο θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό (ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά-καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα - αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κ.λπ.). Η διαδικασία δημιουργίας του Περιουσιολογίου γίνεται: Με αξιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει δηλωθεί στις φορολογικές αρχές, στη ΔΕΗ, στο Κτηματολόγιο, στις πολεοδομίες, σε δήμους κ.λπ. και τα οποία δεν θα ξαναδηλωθούν. Με ειδική δήλωση των φορολογούμενων. Με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητο, λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ., στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) δεν δηλωθεί, οποτεδήποτε εντοπιστεί, επιβάλλονται αυστηρές ποινές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την κατάσχεση.

    Μηχανισμός αναδιανομής
    Στο αγωνιώδες ερώτημα των πολιτών, "πού θα βρεθούν τα χρήματα;", ο ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει τις εξής πηγές: Πάταξη φοροδιαφυγής (εδώ υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στις προτάσεις), μείωση φοροαποφυγής, μεταφορά φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα μεγάλα και υψηλά εισοδήματα και περιουσίες.
    Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη βασική στόχευση του προτεινόμενου, από την αντιπολίτευση, φορολογικού συστήματος, επισημαίνεται ότι "δεν υπάρχει χρόνος πλέον για 'αποσπασματικά δίκαια μέτρα'. Η εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος πρέπει να συνδυαστεί με την εφαρμογή μέτρων που θα αποκαθιστούν την υφαρπαγή του κοινωνικού πλούτου που επί δεκαετίες συνέβαινε στην Ελλάδα. Η φορολογία πρέπει να γίνει ένας πραγματικός μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου προς τα κάτω".

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου