Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ




 Του ΖΗΣΗ ΖΑΝΝΑ*
Την τελευταία εβδομάδα πολίτες από την Πιερία και όχι μόνο, πλημμυρίζουν καθημερινά το σταθμό διοδίων του Αιγινίου σε μίαπροσπάθεια να εμποδιστεί η λειτουργία του. Η απόφαση της εταιρίας “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.” για λειτουργία των διοδίων Αιγινίου έβαλε το κερασάκι στη μνημονιακή τούρτα που έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό και το νομό Πιερίας καθώς μετατρέπει το εθνικό οδικό δίκτυο, που λόγω της θέσης του νομού θα αποτελούσε προνόμιο, σε άτυπα σύνορα εντός του νομού καθώς θα είναι οτρίτος σταθμός διοδίων μετά της Λεπτοκαρυάς και των Μαλγάρων.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Το 2010 βάσει των συμβάσεων ξεπουλήματος, που συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, των εθνικών οδών στην ανάδοχο εταιρεία προβλεπότανε η λειτουργία ενός ακόμα σταθμού είσπραξης αντιτίμου, αυτόν του Αιγινίου. Τότε η άμεση και μαζική κινητοποίηση κατοίκων και φορέων ανέστειλε την λειτουργία του σταθμού αν και η εταιρεία εξασφάλισε εισπράξεις από τον σταθμό των Μαλγάρων με απόφαση της τότε υποτελούς κυβέρνησης ανεβάζοντας ταυτόχρονα το αντίτιμο.

Αντίστοιχα σήμερα, η απόφαση έναρξης λειτουργίας του σταθμού Αιγινίου έθεσε φορείς και κατοίκους σε θέση μάχης. Η μαζικότατη πρώτη συγκέντρωση την περασμένη Δευτέρα αιφνιδίασετην τρικομματική συγκυβέρνηση της μνημονιακής αθλιότητας και την εταιρεία “Αιγαίον Α.Ε.” και ακολούθησε αυτό που ξέρουν καλά να κάνουνε, οι ξυλοδαρμοί και τα δακρυγόνα απέναντι στο κίνημα με σκοπό να το τρομοκρατήσουνε και να το διαλύσουνε. Οι αναίτιες συλλήψεις, η πρωτοφανής για την περιοχή βία, όχι απλά λύγισε αλλά αντίθετα πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται στο χώρο των διοδίων, όπως και μαζικά παραβρέθηκαν στα δικαστήρια Κατερίνης σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 13 αδίκως συλληφθέντες από την έναρξη του αγώνα.
ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ
Το ξεπούλημα των δρόμων στους μεγαλοεργολάβους που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία βρισκόταν στην καρδιά των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους μετακίνησης στο εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο κατασκευάστηκε με τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, περιόρισε τις μετακινήσεις, ακρίβυνε τη συγκοινωνία, το τελικό κόστος των προϊόντων κυρίως των αγροτικών. Ταυτόχρονα το νομικό πλαίσιο προσαρμόστηκε στην εξυπηρέτηση της αναδόχου εταιρείας δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις κινηματικές πρακτικές του “Δεν Πληρώνω” κλπ όταν την ίδια στιγμή η εταιρεία δεν τηρεί αυτά που προβλέπονται από την ίδια την σύμβαση. Έτσι σήμερα, αναγκάζεται ο εργαζόμενος που χρησιμοποιεί την εθνική οδό, να βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την μετακίνησή του καθώς και ο επαγγελματίας και ο παραγωγός που βλέπει το κόστος παραγωγής και διάθεσής των προϊόντων του να πολλαπλασιάζεται.
Η ιδιαιτερότητα των διοδίων στο Αιγίνιο έγκειται στο ότι είναι ο τρίτος σταθμός διοδίων στα όρια του νομού Πιερίας και σε συνδυασμό με το σταθμό που κατασκευάζεται στο Νισέλι της Ημαθίας οδηγεί μαθηματικά σε οικονομικό μαρασμό του νομού και ουσιαστικά κάνει την μετακίνηση στους όμορους νομούς απαγορευτική, πόσο μάλλον στους εργαζόμενους που καθημερινά εργάζονται σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πιερίας δεν τρομοκρατείται και δεν υποχωρεί. Θα αγωνιστεί μέχρι το ξήλωμα του σταθμού των διοδίων, για ένα σύγχρονο, ασφαλές και δημόσιο οδικό δίκτυο. Η συγκυβέρνηση της μνημονιακής τρομοκρατίας έχει επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Το δόγμα της μηδενικής ανοχής από την πλευρά της, εξοργίζει παρά φοβίζει. Το κίνημα ενάντια στα διόδια, όταν αυτά μάλιστα φυτρώνουν στην πόρτα του σπιτιού σου, είναι κίνημα ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και μπορεί να αποτελέσει συνιστώσα νίκης και συνολικής ανατροπής των τροϊκανών, μνημονιακών πολιτικών. Κάθε αγώνας το επόμενο διάστημα στοχεύει να ανοίξει έναν δρόμο, αυτόν της ανατροπής, της προόδου, της ταξικής συμμαχίας για το σοσιαλισμό. Η συγκυβέρνηση στην υπηρεσία των κερδών των μεγαλοεργολάβων στέλνει τα ΜΑΤ σε ρόλο σεκιούριτι απέναντι στο λαό. Είναι ανάγκη αυτήν την ώρα όπως από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στα διόδια η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, να δοθούν ενωτικές, ανυποχώρητες μάχες από μία συμπαραταγμένη αριστερά με το λαό για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τη λαιμητόμο των μνημονίων και την άθλια τρομοκρατία της συγκυβέρνησης.
*Ο Ζήσης Ζανάς είναι Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πιερίας
ΠΗΓΗ: "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου