Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ





Την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, είχε την ευκαιρία να συναντήσει στο προεδρικό Μέγαρο Πλανάλντα της Μπραζίλια, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.



Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής τους στη Βραζιλία, συναντήθηκαν διαδοχικά με τις ηγεσίες των κομμάτων PT, PCdoB, PSOEL, PLB, PSB, με την ηγεσία του κινήματος των ακτημόνων MST, με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας εργαζομένων CUT, με το Πρόεδρο Λούλα,  καθώς επίσης και με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και το πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής της Βραζιλίας.



Η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ


Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική και αφορούσε την οικονομική κρίση και τους κινδύνους επέκτασής της σε παγκόσμιο επίπεδο το 2013.

Διαπιστώθηκε ταύτιση θέσεων για τις αιτίες της κρίσης και αντάλλαξαν απόψεις για τις αναγκαίες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να αναχαιτιστεί η επέκταση της ύφεσης στη παγκόσμια οικονομία.


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ευχαρίστησε την Πρόεδρο Ρουσέφ για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που επιδεικνύει η Βραζιλία στη χώρα μας, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ εξήρε το έργο της Κυβέρνησής της για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχιας και την αναδιανομή του πλούτου με πολιτικές ανάπτυξης.

Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι τόσο η Βραζιλία όσο και οι σύμμαχές της, αναδυόμενες χώρες των BRICS, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναχαίτιση της καταστροφικής και ατελέσφορης στρατηγικής της λιτότητας στην οποία επιμένει η κα Μέρκελ, διακινδυνεύοντας να οδηγήσει σε κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία.


Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός, ακολουθώντας το παράδειγμα των λαών της Νότιας Αμερικής που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του ΔΝΤ,  θα λυτρωθεί από τη θανατηφόρο θηλιά του μνημονίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της επικίνδυνης στρατηγικής της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο.



Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας των επαφών του στη Βραζιλία και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αργεντινή,  δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Νότια Αμερική, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Οι επαφές μας με τις πολιτειακές και πολιτικές αρχές της Βραζιλίας, της 5ης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο  επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα αν χαράξει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Επιβεβαιώνει επίσης την ανάλυση μας αλλά και την ανησυχία μας ότι η κρίση μπορεί να γενικευτεί το 2013 αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της λιτότητας, αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της κ. Μέρκελ στην Ευρώπη. Μόνο που τη στιγμή που η κ. Μέρκελ απομονώνεται διεθνώς δυστυχώς βρίσκει συμμάχους στην Ελλάδα, τους μερκελιστές των τριών κομμάτων του μνημονίου των τριών κομμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά. Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής."

__________________________________________________________________________


Χαιρετισμός του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ Τσίπρα στην ελληνική πρεσβεία στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια δεξίωσης που πραγματοποίησε ο πρέσβης



"Είναι μεγάλη χαρά μας να σας συναντάμε σήμερα εδώ. Tα νέα δεν είναι ευχάριστα για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τα παρακολουθείτε άλλωστε.

Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει αντοχές, έχει περάσει και η χώρα και ο λαός πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες αλλά άντεξε. Έτσι τώρα πιστεύουμε ότι θα σταθεί όρθιος ο ελληνικός λαός με αξιοπρέπεια 

Κάποιοι επέλεξαν η Ελλάδα να γίνει το διεθνές πειραματόζωο της κρίσης, μιας κρίσης που δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και του πλανήτη, η  κρίση είναι παγκόσμια είναι ευρωπαϊκή η Ελλάδα επελέγη να γίνει το πειραματόζωο αυτής της κρίσης. 

Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα τρία χρόνια ο ελληνικός λαός  υφίσταται απίστευτες θυσίες, δυστυχώς μέχρι τώρα χωρίς αντίκρισμα. Η κρίση έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, διαφαίνεται σήμερα η προοπτική και η ελπίδα η Ελλάδα να μετατραπεί σε εμβρυουλκό προοδευτικών εξελίξεων σταματώντας αυτή την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει τη χώρα.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μια οικονομία σε δραματική κατάσταση και η κοινωνική κατάσταση είναι εξίσου δραματική, έχει όμως μια ανεξάντλητη γεωπολιτική δυναμική έχει την ιστορία, τον πολιτισμό της, είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό χαρτί για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο κι εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει και ιδιαίτερους δεσμούς με χώρες μακρινές όπως η χώρα υποδοχής σας η Βραζιλία.

Βρισκόμαστε εδώ για να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, εδώ  η Ελλάδα είναι από τα λίγα μέρη του κόσμου που δεν της έχει αποδοθεί αρνητικό πρόσημο

Θα θέλαμε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και στην Ελλάδα αλλά και σε όλους τους έλληνες της διασποράς να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες

Εσείς είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου